Viaduc d'Antéor

De beste belichte foto's met HDR Fotografie

De meest moeilijke lichtomstandigheden worden eenvoudig met deze techniek

De beste belichte foto's met HDR Fotografie

Viaduc d'Anthéor langs de Middellandse Zee in Frankrijk

De meest moeilijke lichtomstandigheden worden eenvoudig met deze techniek

2.000+

Cursisten geholpen

35 jaar

Fotografie ervaring

15 jaar

Docent
  • 2000+ Cursisten geholpen
  • 35 jaar Fotografie ervaring
  • 15 jaar Docent
.

HDR fotografie: de simpele oplossing voor lastige foto's

Het hebben van een goed belichte foto is een voorwaarde voor een geslaagde foto. De foto mag dus niet te donker zijn en zeker niet te licht, want daardoor gaan er details in de foto verloren. In de meeste gevallen gaat het gelukkig gewoon goed met die belichting en is dit niet zo lastig om voor elkaar te krijgen. Fotografeer je echter bijvoorbeeld tijdens een zonsopgang of een zonsondergang, dan zijn dat meestel extreme lichtsituaties. En laten wij als landschapsfotografen nu juist regelmatig foto's maken in dit soort omstandigheden.

Maar extreme lichtsituaties, wat bedoelen we daar precies mee. Dit zijn situaties waarin je aan de ene kant heel veel licht hebt in je foto en aan de andere kant, op hetzelfde moment, heel veel duisternis. En daar kan een fotocamera niet goed mee overweg. Kijk naar de foto hiernaast. De ondergaande zon zorgt ervoor dat er veel licht is rondom de zon en in de lucht. Die lucht wordt daardoor veel te licht en er gaan heel veel details verloren. De grond en de schuur liggen echter in de schaduw en zijn extreem donker. Kortom, geen mooie foto dus! Gelukkig is er een hele eenvoudige oplossing voor dit probleem en die oplossing heet HDR fotografie.

.

Maar wat is HDR fotografie precies en hoe werkt het? Bij HDR fotografie maak je meerdere foto's, meestal drie, van precies hetzelfde beeld. Het enige dat je veranderd bij de onderlinge foto's is de belichting.

Op de foto hiernaast zie je rechts de foto met de normale belichting, waar de lucht te licht is geworden met verlies van details en het landschap te donker. De middelste foto is bewust onderbelicht. Hierdoor is de lucht nu goed belicht en zien we ook weer alle details terug. Echter is het landschap nog donkerder geworden en zien we helemaal niets meer. Maar dat is niet erg, want van deze foto gaan we straks alleen maar de lucht gebruiken. De derde foto, uiterst links, is bewust overbelicht. De lucht is nu compleet wit uitgebeten en totaal niet meer bruikbaar, maar het landschap daarentegen laat nu alle details zien en dat hebben we nodig.

.

Het resultaat van HDR fotografie

Deze drie foto's zet je in een fotobewerkingsprogramma en daar leggen we ze over elkaar heen. En vervolgens gebruiken we het beste van iedere foto. Dus we gebruiken de lucht van de onderbelichte foto, het landschapsschap van de overbelichte foto en we gebruiken de neutrale foto voor de midtones. En dat levert je een eindresultaat op dat werkelijk verbluffend mooi is en waarbij alle details zichtbaar zijn. Zowel in de lucht als in het landschap. En geen zorgen, want dat combineren van de foto's doe je in een fotobewerkingsprogramma met 1 druk op de knop, dus hoef je daar zeker niet technisch voor te zijn.

Het verschil in licht en donker in een enkele foto wordt het dynamisch bereik genoemd in de fotografie. En is dit verschil tussen licht en donker extreem, dan spreken we van een hoog dynamisch bereik, ofwel een High Dynamic Range, ofwel HDR. En deze techniek kun je uitvoeren met iedere camera, ook dus met je camera die jij hebt.


Uitzicht over Den Haag bij zonsondergang
.

Zou jij deze HDR techniek ook in je vingers willen hebben?

Ik vermoed van wel en daarom heb ik de HDR Masterclass ontwikkeld, waarin ik je van A tot Z ga vertellen hoe deze techniek werkt. Om te beginnen leer je in welke gevallen je de HDR kunt toepassen en in welke gevallen niet. Want gebruik je deze techniek in de verkeerde gevallen, dan zou het zelfs tegen je kunnen gaan werken. Maar heb je een HDR situatie, dan moet je je camera natuurlijk instellen met de ideale instellingen, dus ook daar gaan we diep op in. Je ontdekt de zogenaamde bracketing techniek, waarmee je heel eenvoudig foto's met meerdere belichtingen snel achter elkaar kunt maken. Ik neem je verder mee naar een live demonstratie in Londen en gaan we op de computer de HDR foto stap-voor-stap samenstellen.
Haarscherpe foto's

Maak jouw HDR foto met simpele camera instellingen

Ontdek bracketing waarmee je in een handomdraai jouw perfecte HDR foto maakt.

Haarscherpe foto's

Samenstellen op eenvoudige wijze

Leer je HDR foto samen te stellen in een fotobewerkingsprogramma met slechts 1 druk op de knop.

Haarscherpe foto's

Met de camera die je hebt

HDR foto's kun je maken met iedere camera, dus ook met je camera die jij al hebt.

HDR fotografie Masterclass
€37,00

Maak perfect belichte foto's met HDR Fotografie

  • Krijg perfect belichte foto's, zelfs in de meeste moeilijke omstandigheden
  • Ontdek de meest ideale camera instellingen voor HDR fotografie
  • Stel je HDR foto's op eenvoudige wijze samen in een fotobewerkingsprogramma
  • Online videolessen, die 24/7 tot jou beschikking staan
  • Geen dure investering nodig in een nieuwe camera, maar met de camera die je al hebt

Ontdek alles over HDR fotografie

HDR fotografie Masterclass
Klik hier en start direct
Niet goed? Geld terug!

Ontdek alles over HDR fotografie

HDR fotografie Masterclass
Klik hier en start direct
Niet goed? Geld terug!